Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt - uge 3 - 2014

Politisk Nyt – uge 3 – 2014

Slagteriet i Faaborg lukker!

Og dermed også Fyns næststørste arbejdsplads. En æra er slut, når de sidste slagteriarbejdspladser forlader Fyn.
Som dreng kan jeg huske, at det konstant gav anledning til debat blandt landmandskollegaer, om det var bedst at levere grise til Svendborg, til Odense, til Langeland eller til Faaborg.
Slagteriet i Faaborg var tidens frontløber indenfor det vi nu til dags kalder convenience food. De legendariske dåser med Jaka bov fra Fåborg middagsretter, fyldte godt på købmandens hylder. Det skabte grundlaget for det storkøkken, der har produceret færdigretter i alle afskygninger, og en mangfoldighed af forarbejdede fødevarer.
Meldingen om at danske slagterier nu, som nogen af de få i verden, var blevet godkendt til at eksportere forarbejdede fødevarer til Kina, var med til at skabe forhåbning for virksomheden i Faaborg. Men det blev desværre til en trist melding, som bare bekræfter at råvaregrundlaget under vores slagterier svinder ind.
Grunden er, at det ikke er nogen attraktiv forretning at fede grise op i dette land. 10 mio. smågrise holder i kø, for at komme ud af landet til opfedning og videreforarbejdning. Hvorfor magter vi ikke at få løst op for den problematik?
Vi har slagtekapaciteten, vi har dygtige medarbejdere på slagterierne, der var tæt på at ville investere lønkroner i deres arbejdsplads. Vi har produktion af smågrise, der med dags varsel kan opfedes i Danmark, hvis de rette vilkår opstår. Det sker så bare ikke.
Årsagen er nem at forklare:

  • Manglende eller ingen miljøgodkendelser til nye stalde.
  • Manglende muligheder for at opnå finansiering, som er grundlaget for et investeringsmiljø.
  • Investeringer i nye stalde, som er en grundlæggende forudsætning for produktivitetsstigning, og konkurrenceevne.
  • Politisk usikkerhed der konstant skabes omkring landbruget.
  • En lang række af politisk bestemte omkostninger, som markedet ikke vil betale for.

Det kan godt være, at politikerne på Christiansborg ikke opfatter det sådan, men der er faktisk en ganske direkte sammenhæng mellem de vilkår for produktion man skaber, og konsekvenserne herude hos os. Det burde man begynde at tænke over.

Vi har meget mere natur end vi troede

Naturstyrelsen har i årene 2011-2013 opdateret registreringen af beskyttet natur. I alt er der brugt 36. mio. kr. på at registrere og undersøge 300. 000 små og store naturområder, og konklusionen er jo helt fantastisk. Der er meget mere natur end man havde regnet med. Jeg ved ikke om nyheden er til at grine eller græde over.
Danmarks Naturfredningsforening har, i samarbejde med Naturstyrelsen, i deres visdom har fundet ud af, at disse ny fundne arealer bør § 3 beskyttes. At der i den sammenhæng rettes kritik mod landbruget, for at bruge en del af disse arealer i landbrugsmæssig sammenhæng, gør ikke historien mindre morsom. Jeg mener, at når kommunen ikke kender eksistensen af arealerne, hvordan skulle de stakkels landmænd så gøre det.
I Odense Kommune har Naturstyrelsen registreret 251 tilfælde hvor der har ændret på udseendet af natur. Det samlede areal udgør 53 hektar. Samtidig er der registreret 288 nye og 137 oversete naturområder med et samlet areal på 212 hektar.
Ved registreringsprojektets afslutning er nettotilvæksten af natur i Odense Kommune opgjort til 94,4 hektar. Da der nok ikke er noget natur der er faldet ned fra himlen, er naturen der nok, fordi vi landmænd gennem tiden har passet på den. Gad nok vide, om ikke både naturen og landmændene, også i fremtiden vil have stor glæde af det.
I 2013 var foreningen i dialog med kommunerne om ovennævnte problemstilling, hvor blandt andet Faaborg-Midtfyn kommune var udsat for DNs opmærksomhed. Der endte med at blive en meget lille historie ud af det. Årsagen var et forældet kortmateriale, og en lang række af logiske forklaringer på, hvorfor naturen på 100 år har ændret sig.
Så lad os se, hvad der kommer ud af denne heroiske indsats, og om den er 36 mio. kr. værd.

God weekend

Niels Rasmussen, formand

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve