Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt - uge 26 - 2015

Politisk Nyt – uge 26 – 2015

Verden på den anden side af valget

Den første uge efter valget er gået, og vi venter stadig på, at Lars Løkke Rasmussen får sammensat en regering, der kan begynde at håndtere de udfordringer, som blandt andet landbruget står overfor.

Der er ingen tvivl om, at 16 punkts-planen for forbedring af landbrugets rammevilkår danner udgangspunkt for de forventninger, landbruget har til en blå regering. Den plan som indbefatter 20 % mere kvælstof, vil give forbedringer på bundlinjen med ca. 3 mia. kr.

Landbrug & Fødevarer havde lørdag inviteret Primærbestyrelsen, Virksomhedsbestyrelsen samt landsformandskredsen til et orienteringsmøde oven på folketingsvalget. På mødet gav jeg udtryk for, at det er store forventninger, landbruget har til en ny regering. Min bekymring er, at det er den samme faglighed, en ny regering er oppe mod. Det er de samme kvalitetsmålsætninger der er for miljøtilstanden, og det er de samme virkemidler, der er i anvendelse. Der bliver man nødt til at starte. Vi vil simpelthen ikke debattere fremtidig miljøregulering, på den præmis der er skabt. Så klart bør det siges. Og hvis nogen jeg kender, begynder at tale om målrettet miljøregulering, og det er inklusiv vores viceformand, så vil det belaste vores fremtidige relationer voldsomt.

Egentligt kunne det vel være befriende, hvis man hen over midten i dansk politik kunne blive enige om et regeringsgrundlag. At der kunne dannes en S – V regering, som kunne sætte de mange protestpartier, på de politiske yderfløje, uden for indflydelsen. At der kunne dannes en regering, som ikke i sit udgangspunkt forsøger at skabe fællesskab omkring det ringeste i mennesker: Frygt, usikkerhed, intolerance samt angst for at fortabe rettigheder. En regering der ville være mere optaget af, at skabe fremtiden frem for at evaluere fortiden. Sådan en regering syntes jeg Danmark fortjener.

Dansk fødevareeksport sendt til tælling

Forsiden på Jyllandspostens erhvervssektion onsdag var ikke god læsning for os landmænd, der for øjeblikket gennemlever den værste krise som længe er set. Først rammer eksporten den kinesiske mur, og groggy efter den oplevelse rammes fødevareeksporten af Putins jernnæve, og nu er vi sendt til tælling.

Året 2014 begyndte godt, udviklede sig ondt, og sluttede grusomt. Det er vel de mest præcise ord der kan sættes på det. Presset på mælkeprisen ser ud til at være af længere varighed. Aktuelt er det besluttet at fortsætte sanktioner mod Rusland, og Putin har tilsvarende besluttet at forlænge importforbud mod fødevarer fra EU. Konsekvensen af det er, at samfundet, som følge af den førte politik, sender en regning på 3 – 4 mia. kr. ud til landbruget. Jeg ved ikke lige hvor det fællesskab, vi skulle være en del af, er henne. Nej der er ikke meget trøst at hente i konjunkturbarometret.

Markture er mental oprustning for landmænd

Så er det godt, det er midsommer, og vi kan samle mental oprustning ved at gå en tur i marken og se på veludviklede afgrøder. Det kan være, at man skal se uden om majsmarkerne lige nu, de lider under det kølige vejr.
Det er en populær beskæftigelse for landmænd at gå marktur og høste med øjnene. Det er nemt at justere på både udbytte og kvalitet i den fiktive verden, man danner sig omkring den kommende høst.
Jeg vil ønske alle tålmodige læsere af Politisk Nyt en god sommer. Ikke fordi jeg holder ferie fra nu, men fordi de søde mennesker, der hjælper mig med opgaven, ikke er til rådighed.

Håber der bliver tid til ferie med familien. Husk den første uge er gratis, og giver de menneskelige ressourcer dobbelt tilbage.

God sommer!
nr, niels rasmussen, underskrift
Niels Rasmussen, formand

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve