Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt - uge 26 - 2014

Politisk Nyt – uge 26 – 2014

Sommer – høst og ferie

Høsten nærmer sig, men inden da skal der gerne blive tid til en velfortjent ferie. Godt nok har det tørre vejr, og den tidlige vækstsæson generelt, måske presset den tidsplan på mange bedrifter.

At Folketinget er gået på sommerferie er ikke et udtryk for, at der nu er fred for lovmaskineriet på Christiansborg.

Vækstplan

Forhandlinger om vækstplanen har fyldt meget, og som konklusion på det kan det nok en gang konstateres, at det ikke er det rolige overblik over, hvad der skal til for at forbedre bl.a. landbrugets konkurrenceevne.

Når man reelt ønsker forbedringer, og resultatet bliver en lille nedsættelse af PSO afgiften, som mest gavner vores forædlingsvirksomhederne og landets gartnerier, et forslag om udbringning af gylle fra 1,7 dyrenheder pr ha i stedet for de nuværende 1,4, og som ret hurtigt i forløbet forhandles ned af bordet, hvad er der så tilbage af de ellers så gode intentioner?

Ændring af virksomhedsordningen

Ændring af virksomhedsordning rammer landmænd: Provenu på 2,6 mia., som skal finansiere en del af pakken, tages fra en oplagt forringelse af virksomhedsordningen.

Det er altid vanskeligt at gøre disse skattetekniske spørgsmål til en folkesag, fordi det ikke er paratviden i hovedet på ret mange af vi landmænd. Vi kan bedre forholde os til de dyrkningsfrie randzoner.

Fakta er, at man ønsker at lukke et hul i skatteloven, som på nuværende består i, at det er muligt at hæve penge til privat ud af virksomhedsdelen til en lav selskabsskat, hvis der er privat gæld i virksomhedsdelen. Forslaget som er fremlagt har til formål, at man ikke længere kan spare op i virksomheden, hvis man har en negativ indskudskonto. Det er der ca. 12.000 landmænd der har, og de har det af mange årsager, blandt andet fordi vi ikke har en præcis deling mellem erhvervsmæssig og privat gæld.

Resultatet bliver at den mulighed for skattefinansieret konjunkturudligning, som er en del af formålet med virksomhedsskatteordningen, ikke længere er mulig, for de landmænd der ikke har økonomisk muskelkraft til at indløse den negative indskudskonto. Det vil der være rigtig mange der ikke har.

Landbruget bliver i fremtiden udsat for øget udsving i indtjeningen, og en øget konsolidering af økonomien bliver et must for fremtidens landmænd. Dette forslag ødelægger med ét de mange positive tiltag, der har været over den sidste tid.

Det er helt ufattelig dumt, at man på nuværende ønsker at ødelægge den mu-lighed for skattemæssige konjunkturudligning, som bliver en grundlæggende forudsætning for fremtidens landbrug: En bedre konsolideret økonomi.

Så er det helt utroligt at skattedelen i vækstplanen, som har inkluderet partiet Venstre, er kommet afsted på den forudsætning, at dette forslag udelukkende vedrører 2.000 anløbne personer, der udnytter skattesystemet imod dets hensigt. Når landbruget så let som ingenting kan lave et udtræk af ca. 35.000 regnskaber som viser at den nuværende virksomhedsskatteordning, med sine opsparingsmæssige muligheder, bruges af ca. 12.000 landmænd.

Der må være røde ører, både i det politiske beredskab på L&F og blandt de par-tier som skal varetage vores interesser. Hvis det er fordi man mangler viden på området, kan man henvende sig i skatteafdelingen på Centrovice, så er jeg sikker på, man vil få et kvalificeret svar.

Ny handlingsplan for bedre svinevelfærd

Fødevareminister Dan Jørgensen skulle lige nå at fremlægge en plan for forbedret dyrevelfærd i landets svinestalde, inden han tager på ferie.

Foreningens næstformand, Torben Povlsen, svarer på udmærket vis på spørgsmål i den forbindelse i dagens udgave af Fyens Stiftstidende. Der er en god undertone i det fremlagte forslag. Der ligger en række faglige vurderinger til grund, for de tiltag der er bragt frem.

Så synes jeg, Torben har en pointe. Det er faktisk ikke den store del af problemet der ligger hos landmanden. Vi kan omstille til hvad som helst. Men hvis resultatet bliver, at vi blandt andet producerer kød fra hangrise der ikke er kastrerede, og forbrugerne, enten her i landet eller på eksportmarkedet, ikke ønsker at købe det, så har fødevareministeren fremlagt en plan for afvikling af dansk svineproduktion.

Planen placerer en væsentlig del af opgaveløsningen hos detailhandlen og hos forbrugeren ved at etablere et reelt valg, mellem det de opfatter som øget dyrevelfærd og det nuværende produkt. Vi kastrerer ikke grise, fordi det er en hobby for os at skære i grise, men af hensyn til forbrugerne.

Politisk Nyt holder nu sommerferie og høstpause indtil midten af august, hvor vi på banen igen med aktuelle, landbrugspolitiske nyheder af interesse for fynske landmænd.

Redaktionen, det vil sige Kirsten og jeg selv, ønsker læserne en god sommer og en god høst.

Med venlig hilsen

nr, niels rasmussen, underskrift

Niels Rasmussen, formand

 

 

 

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve