Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt - uge 2 - 2014

Politisk Nyt – uge 2 – 2014

Et nyt år har taget sin begyndelse: 2013 blev til 2014, og med et veloverstået nytår er vi klar til at tage fat på det nye år.
Mentalt mangler jeg noget vintervejr, der endegyldigt gør det af med det gamle år, med henblik på at glædes ved forårets komme: Nye forhåbninger og forudsætninger dukker frem af den frosne jord. Det kan være det kommer i ugen vi går ind i.

Fødevareminister Dan Jørgensen kom på besøg

På den landbrugspolitiske scene har vi lagt ud med et bedriftsbesøg af fødevareminister Dan Jørgensen, hos Hanne og Søren Stenskrog i Glamsbjerg. Et rigtigt vellykket besøg, der involverede det meste af verdenspressen. Stor tak til Hanne og Søren for at åbne deres bedrift for besøget.
Da jeg har brugt det meste af mit voksne liv til at være professionel uenig med Dan Jørgensen, var det en speciel oplevelse, pludselig at befinde sig i en situation, hvor både han og jeg havde udbytte ud af, at de signaler der kom fra mødet blev positive og viser, at vi i fællesskab sigter mod at løse fælles udfordringer.
Under den politiske uenighed fornemmer man en ny minister, der lytter til seriøse landmænd, med henblik på at skabe politik der tager udgangspunkt der.
Dan Jørgensens grundlæggende kendskab til EU-systemet gør, at han virkelig forsøger at begrænse unødigt bureaukrati. Det har han arbejdet på, i den periode han har været i EU.
Ud over den officielle del af besøget, blev der også lejlighed til at få gjort op med vores fælles fortid. Vi kvitterede hinanden for, at hvis ikke der var folk som os, der er i stand til at brede debatten ud for åbent tæppe, ja, så blev omgivelserne ikke involveret.
Jeg syntes også, det var på sin plads, at anerkende ham for, at hans provokerende udsagn løbende har udfordret os, og det på en måde også har påvirket vores adfærd.
Konklusionen efter mødet er, at Dan Jørgensen er en fødevareminister, der topmotiveret begiver sig i kast med opgaven: At sætte dansk landbrug og fødevareindustri på regeringens vækstdagsorden.
At den dagsorden, mildt sagt, konflikter med den miljødagsorden der defineres af miljøminister Ida Auken, er han helt bevidst om. Det bliver spændende at observere, hvordan det spænder af.
Og ja, det er min klare fornemmelse, at vi fik skabt et godt fundament for et fremtidigt samarbejde.
Dan Jørgensen fik den gode ide med på vejen tilbage til Christiansborg, at en afskaffelse af randzonerne vil danne et perfekt udgangspunkt for den kommende dialog med erhvervet. Nu ser vi frem til at møde en veloplagt fødevareminister til medlemsmøde på Centrovice.

Fremtidige finansieringsmuligheder

Debatten, om fremtidig finansiering af investeringer i vores landbrug, har i den forløbne uge taget fart, efter pensionskassen AP pension købte det første landbrug, og lejede det ud til en ung mælkeproducent.
Som landmænd kan vi have mange forskellige holdninger til det. Der kan ikke herske nogen tvivl om, at det er positivt, når der i den nuværende situation bliver skabt et alternativ til landbrugets nuværende finansieringskilder.
Der er et stort modsætningsforhold, mellem den egenkapital der ikke er til rådighed – og som skal danne sikkerhed for lån i banker og realkredit – og så den indtjeningsevne der er i erhvervet. Vi skal have en finansiering, der finder sikkerhed gennem løbende indtjening, i stedet for som nu, gennem tilfældigt, konjunkturskabt egenkapital.
Jeg er også sikker på, at de unge mennesker der syntes de kan leve med ekstern kapital som finansieringsform, vil finde stor udfordring i den synergi der er, mellem landmandens måde at drive landbrug på, og kapitalens målsætning om at minimere risiko og optimere indtjening.
Alt i alt er jeg ganske stolt over, at Centrovice har bidraget til at søsætte den nye finansieringsform, der bliver et tilvalg for dem som ønsker det, og som skaber mulighed for at vi kan genskabe et investeringsmiljø i erhvervet. Det er en grundlæggende forudsætning for at vi kan fastholde vores konkurrenceevne.

Godt Nytår

Niels Rasmussen, formand

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve