Søg

Søg efter medarbejder:

Centrovice.dk  →  Erhverv  →  Sitemap  →  Afgrødenyt - læsning  →  Tidligt sået vintersæd

Tidligt sået vintersæd

Sidste efterår fik vi meget regn, og det var vanskeligt at etablere vintersæden mange steder. Derfor frister det at så tidligt i år. I starten af september kan det være lettere at finde godt såvejr, og den lunere jord og de længere dage får afgrøden godt fra start. En tidlig såning giver derfor en god rodudvikling, og dermed potentiale for et højere udbytte.

Tidlig sået vintersæd giver også en større risiko for bl.a. lejesæd og flere sygdomme bl.a. havrerødsot, som overføres af bladlus. Du bør altid så vintersæden med gode forfrugter først.

Hvis der er græsukrudt

Hvis der er problemer med græsukrudt – her tænker vi specielt på agerrævehale, væselhale og rajgræs, så skal såningen udsættes til sidste halvdel af september. En tidlig såning betyder, at det er meget dyrere at bekæmpe græsukrudtet, og effekten bliver aldrig god. Udsætter du såning i 14 dage, så vil det halvere mængden af græsukrudt.

Tilpas udsædsmængden

For alle arterne gælder det, at udsædsmængden skal tilpasses såtidspunktet. Sår du tidligt, kan du reducere lejesæd ved at holde plantetallet nede. De anbefalede plantetal kan du finde i artiklen ’Etablering af vintersæd’ i AfgrødeNyt uge 34. I år skal du være specielt opmærksom på, at tusindkornsvægten (TKV) er meget lavere end normalt i mange partier.

Nogle sorter af hvede er bedre egnede til tidlig såning

Ikke alle sorter er lige velegnede til tidlig såning.

Tidlig såning

Ved tidlig såning kan lejesæd blive et større problem i alle sorterne, men vær særlig opmærksom ved tidlig såning af Elixer, der er blandt de mindst stråstive sorter.

Alternativ til pligtige/husdyr efterafgrøder

Hvis vintersæden, og det gælder både vinterhvede, vinterbyg, vinterrug og triticale, bliver sået senest 7. september, så kan 4 ha vintersæd erstatte 1 ha efterafgrøde. Men det gælder kun for pligtige efterafgrøder og husdyr efterafgrøder. MFO og målrettede efterafgrøder kan IKKE erstattes af tidligt sået vintersæd.

 

 

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve