Søg

Søg efter medarbejder:

Centrovice.dk  →  Erhverv  →  Sitemap  →  Afgrødenyt - læsning  →  Bekæmpelse af rodukrudt i korn

Bekæmpelse af rodukrudt i korn

Den bedste effekt mod tidsler, padderokker og andet rodukrudt får du ved at sprøjte, når de nye skud af rodukrudt er godt fremme, så der ikke er mange små nye skud på vej. Sprøjt hellere lidt for sent end for tidligt, men inden kornet er i begyndende skridning, hvis rodukrudtet skal bekæmpes med MCPA. Tidsler er følsomme, når de har fået 4-7 blade, dvs. når tidslerne er 15-25 cm.

Både vår- og vintersæd

MCPA-midler (f.eks. Metaxon, eller U46N) har god effekt mod agertidsel, agerpadderok, svinemælk og gråbynke. Tilsætning af ammoniumsulfat øger effekten mod agerpadderok. Tilsætning af ammoniumsulfat forbedrer sandsynligvis også effekten mod agertidsel ved lav luftfugtighed. Vær opmærksom på at få behandlet med MCPA senest i kornets st. 39 (faneblad fuldt udviklet). Dels er dette sprøjtefristen, og desuden er der risiko for skade på kernesætningen ved senere anvendelse. En god temperatur vil sikre optimale virkningsforhold for MCPA. Der bør være omkring 14 dages afstand mellem ukrudtssprøjtning med ‘minimiddel’ og MCPA, så tidslerne er kommet i god vækst.

Den maksimale dosis for MCPA-midler er 1 l pr. ha.

Vårsæd

I vårsæd er der mulighed for at anvende Mustang forte, der har god effekt mod agertidsel, gråbynke og agersvinemælk. Mustang forte angives også at have god effekt mod agerpadderok samt mod spildkartofler. Vær opmærksom på restriktionerne for følgende afgrøde og anvendelse af halm. Midlet må ikke anvendes efter st. 32 (to knæ).

Sprøjteteknik

Ved bekæmpelse i korn er det nødvendigt med en sprøjteteknik, der kan sende sprøjtevæsken ned i afgrøden. Dette gøres med grov forstøvning og lav kørehastighed. Anvend mindst 200 l vand pr. ha. Lavdriftsdyser, refleksdyser og kompaktluftinjektionsdyser 025 eller 03 er velegnede. Sprøjtning med luftsprøjter og luftassisterede sprøjter giver ved korrekt indstilling en god afsætning på rodukrudt ved lavere vandmængde.

 

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve