Søg

Søg efter medarbejder:

Centrovice.dk  →  Erhverv  →  Sitemap  →  Afgrødenyt - læsning  →  Angreb af fritfluelarver i vintersæd

Angreb af fritfluelarver i vintersæd

I vintersæden ser vi nogle steder kraftige angreb af  fritfluelarver i år. Det varme og tørre vejr har været gunstigt for æglægningen, som i år er sket midten af august til begyndelsen af september. Fritfluen lægger æg i spildkornsplanter eller græsukrudt, eller direkte i vintersæden. Planter med 1,5 – 3 blade er attraktive for fritfluen, der ikke lægger æg på ældre planter.

Efter at æggene er klækket vil de kravle over i de nysåede afgrøder, hvor de angrebne planter gulner og visner i hjerteskuddet kort efter fremspiring, så bladet kan let hives op. Hvis du kigger ved stængelbasis og folder bladskederne fra hinanden, kan den 3-4 mm lange, lemmeløse, hvidlige til gullige larve, der har to sorte mundkroge ses. Det typiske billede er, at angrebet af fritfluer følger spildkornsstriberne efter mejetærskeren Sort jord fra midten af august er den mest effektive bekæmpelse. Der er ingen muligheder for bekæmpelse af angreb i vintersæden på nuværende tidspunkt. En eventuel kemisk bekæmpelse skulle være sket i stubben efter forfrugten, men virkningen er tvivlsom, da det er svært at ramme det rigtige tidspunkt, ligesom angreb er for sjældne til, at vi normalt anbefaler en sådan forsikringssprøjtning.

Ved omsåning i september med vintersæd kan der være risiko for angreb fra flere larver i jorden. Fritfluen overvintrer som larve i angrebne planter. Jo senere der sås, jo mindre vil risikoen for angreb være. Det er dog svært at angive et nøjagtigt sikkert såtidspunkt.

Også græs og brakfluer kan angribe vintersæden, men her ses symptomerne først i det tidlige forår.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve