Søg

Søg efter medarbejder:

Centrovice.dk  →  Erhverv  →  Sitemap  →  Afgrødenyt - læsning  →  Aktuelt nyt

Aktuelt nyt

Der er stor forskel på, hvor langt man er nået med såning af vårsæd i vores område – i nogle områder er man ikke begyndt endnu, og i andre områder er man stort set færdige. Som vejrudsigten ser ud nu, så bliver der travlt med såning og sprøjtninger i bl.a. vinterraps.

Selvom vi har passeret midten af april, så er det stadig vigtigt at have is i maven og vente med at så vårsæden til markerne er tjenlige. I nogle år ser vi, at de sent såede marker, er de marker, der giver det højeste udbytte netop af den grund. Der er endnu ikke behov for at hæve antal planter pr. m2, men du skal være kritisk med, hvilken forventet markspiring du bruger, når du beregner udsædsmængden.

Du kan eventuelt overveje at skære en 10-15 kg kvælstof pr. ha af gødningsmængden til vårsæd. Det kan give mening, hvis der har været skruet godt op for kvælstoftildelingen i gødningsplanen pga.høje udbytteforventninger, som du nu ikke mener kan blive indfriet.

I vinterrapsen ser vi mange steder lys bladplet. Nogle sorter er mere modtagelige end andre. Specielt sorten Hasting er meget modtagelig, og her er det vores opfattelse, at alle marker skal sprøjtes med FolicurXpert eller Prosaro EC 250 snarest. I de øvrige sorter, bør du tjekke marken for symptomer. Skadetærsklen er 5 % angrebne planter. Du kan se mere om lys bladplet i artiklen ’Lys bladplet i vinterraps’, som du kan finde ved at trykke på linket eller i Afgrødenyt uge 15.

I en del vinterrapsmarker finder vi også en del glimmerbøsser. Varmen har lokket dem frem. Skadetærsklen er 8-10 glimmerbøsser pr. plante. Vi anbefaler at anvende Plenum 50 WG, Avaunt eller Mavrik 2F/Mavrik Vita, hvis der er behov for bekæmpelse. Biscaya OD 240 bør gemmes til der eventuelt skal bekæmpes skulpesnudebiller.

I de rugmarker, der er længst fremme og er begyndt at strække sig, er det nu tid til en eventuel vækstregulering. Hvis der skal vækstreguleres med CCC, så er det aktuelt i st. 30 (begyndende strækning af hovedskud), mens der først skal vækstreguleres fra st. 32 (2 knæ dannet) ved de øvrige midler.

Vinteren har været så mild, at vi forventer, at en del af flyvehavren har overlevet. Hvis der skal bekæmpes flyvehavre i vinterbyg, er det tidspunktet nu. Vinterbyg må ikke være længere end st. 30 (begyndende strækning), hvis Primera Super skal anvendes inden st. 31 (1 knæ dannet) for at undgå skader på vinterbyggen. Temperaturen de næste dage bliver optimal til Primera Super, som har optimum ved 15-20 grader.

I vinterbyg ser vi i nogle marker en del bygrust. Det er dog endnu for tidligt at bekæmpe det. Skadetærsklen i modtagelige sorter, som KWS Infinity, Trooper og Wootan, er 10 % angrebne planter fra st. 32 (2 knæ dannet).

 

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve