Søg

Søg efter medarbejder:

Centrovice.dk  →  Erhverv  →  Sitemap  →  Afgrødenyt - læsning  →  Aktuelt nyt

Aktuelt nyt

Det har været et usædvanligt tørt forår og en tør sommer. Målt på både nedbør, temperatur, soltimer og vandunderskud i maj, juni og juli slår 2018 klart alle tidligere tørkeår, siden de meteorologiske målinger startede i 1874. Og der er fortsat ikke meget regn i sigte. Vi får derfor en del spørgsmål om såning af efterafgrøder og vinterraps. Du kan læse mere om emnet i artiklen ’Såning af efterafgrøder og vinterraps?’.

Hvis du allerede har sået raps, så vær opmærksom på, at du i år skal være opmærksom på gnav af den voksne rapsjordloppe fra fremspiring. Skadetærsklen er 10 % bortgnavet areal frem til 4-blads stadiet.

Tørken har også indflydelse på en række andre ting bl.a. hvordan og hvornår, der skal jordbearbejdes. Generelt så udtørres jorden af bearbejdning. Du kan læse mere om dette emne i artiklen ‘Jordbearbejdning og tørke’.

Tørken betyder også, at bekæmpelse af kvik, tidsler og grå bynke i stub med glyphosat ikke vil være effektiv, før der kommer så meget regn, at der er god vækst i ukrudtet.

Hvis du har græsmarker, der skal afgræsses eller tages slæt på, så skal de pudses af for frøstængler, så snart der er udsigt til en god mængde regn. Vi vurderer, at der skal mindst 40-50 mm til før, der kommer gang i væksten.

Den meget tidlige høst gælder også hestebønner, hvor udbytterne generelt har været meget skuffende. Hvis du endnu ikke har høstet dine, så anbefaler vi i langt de fleste marker at få det gjort inden, der kommer regn – vandprocenten er 10-15 % og bælgene er sprøde. Hvis du har sprøjtet ukrudtet ned med RoundUp, så skal du selvfølgelig overholde de 10 dages sprøjtefrist.

Glem nu ikke at få kigget til de afgrøder der er lagt på lager, selvom afgrøden er tør, er den meget varm. Vi hører også om grønne kerner i ellers tør vårbyg, hvor der har været grønskud.

Og mens det måske er lidt stille i marken, så husk, at hvis du har videresolgt handelsgødning i perioden 1. august 2017 – 31. juli 2018, så skal salget indberettes i Leverandørregisteret inden 1. september.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve