Søg

Søg efter medarbejder:

Centrovice.dk  →  Erhverv  →  Sitemap  →  Afgrødenyt - læsning  →  Aktuelt nyt

Aktuelt nyt

Høsten i frøgræsserne er startet, men endnu har vi til gode at høre om den første vinterbyg, der er høstet i vores område. Når høsten for alvor begynder, så husk at passe på den høstede vare. Varme partier skal beluftes med kold luft uanset vandprocent.

Desværre forventer vi, at tørken har taget en del af udbyttet. Det betyder også, at vi forventer høje proteinprocenter. Handler i korn landmænd imellem så overvej om proteinet skal værdisættes.

Alle sorter af vårhvede er modtagelige for gulrust, så den skal der holdes øje med indtil kernerne har nået halv størrelse. Vårhveden bør svampesprøjtes omkring skridning. Hvis du endnu ikke har udført denne behandling, så er det tid. Bladlus bør forsat bekæmpes, hvis mere end 40 % af strå er angrebet. Skal der samtidig sprøjtes med et svampemiddel er skadetærsklen 25 % angrebne strå.

I vårhvede har vi flere steder set angreb af bygfluer. På afstand ser marken uens ud med aks i flere højder. De lave strå er angrebet af bygfluer og har en sort stribe på stænglen og deforme, små aks, som du kan se på foto. Bygfluen kan ikke bekæmpes nu, men angreb bør noteres. I næste nummer af AfgrødeNyt vil vi skrive mere om angreb og bekæmpelse af bygfluer.

I øjeblikket ser vi mange blomstrende engbrandbæger, som er giftige for kreaturer og heste. Dyrene fravælger dem normalt ved afgræsning, men i hø, wrap og ensilage kan dyrene ikke sortere dem fra. Derfor bør der ikke tages slæt på marker med engbrandbæger med mindre planterne bliver luget af først.

Og en anden giftig plante kæmpe bjørneklo – du skal flere gange i løbet af sæsonen kontrollere de arealer, hvor du har den. Hvis du har afhugget planterne, kan der hurtigt komme nye blomsterbærende skud. Kæmpe bjørneklo skal bekæmpes ifølge din kommunens indsats plan. Hvilket normalt betyder, at den skal bekæmpes, så der på intet tidspunkt produceres spiredygtige frø.

 

I sidste uge afholdt Centrovice møde om en eventuel kommende kartoffelmelsfabrik på Fyn. Det er besluttet, at en styregruppe skal arbejde videre med idéen. For at det skal være muligt er det nødvendigt, at en række interesserede landmænd tegner en forhåndstilmelding. Du kan læse mere om projektet på vores hjemmeside i artiklen Kartoffelmelsfabrik: Styregruppe og forhåndstegning.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve