Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt - uge 43 - 2017

Politisk Nyt – uge 43 – 2017

Ny trend street food

Den forløbne uge har der været aktivitet på mange områder. For mit eget vedkommende startede ugen allerede lørdag, hvor jeg havde fornøjelsen af at deltage i Street Food arrangement på havnen i Svendborg. Den gamle værftshal på Frederiksøen var blevet om-dannet til et sandt fødevaremekka, hvor mad, tilberedt fra forskellige kulturer, blev langet over disken til rimelige priser, i en atmosfære som var uhøjtidelig, og som appellerede til selskabeligt samvær med dem som man nu tilfældigvis mødte.

Vi landmænd, som er råvareleverandører til blandt andet et arrangement som dette, gør os mange tanker om, hvor madkulturen udvikler sig hen.
Jeg tror, at Street Food er en udvikling der er kommet for at blive, og som jeg tror, i de store byer flytter madlavning væk fra det private køkken, og ud i den fortravlede hverdag, og som på udmærket vis udvikler Fast Food kulturen op over Mc Donald niveau.

Mellem 8 – og 10.000 mennesker fik 3 dage i efterårsferien stillet deres sult i de gamle værftshaller. Mange ældre mennesker der har arbejdet på det gamle skibsværft, fik ved samme lejlighed opfrisket gamle minder, fra dengang værftshallerne lugtede af svejserøg, og genlød fra larmen fra stålplader. Alt i alt en rigtig fin aften og en totaloplevelse på mange måder.

Formanden i duel med præsidenten for DN

Mandag aften havde Nordfyns Højskole inviteret til debat under overskriften: ”Er det industrialiserede landbrug ved at ødelægge folkesundheden, naturen og miljøet”?
Det var præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen og jeg, som formand for Centrovice, der krydsede klinger på det emne.
De frie skoler lancerer en ny debatform, som de kalder debat i frirummet. At man debatterer, trods forskelligt udgangspunkt for debatten, ikke med henblik på at holde liv i forskelligheder og fjendebilleder, men at vi debatterer med henblik på at gøre modparten og tilhørerne klogere. Det var en lærende oplevelse, og takket være 50 tilhørere, som ifølge arrangørerne bestod af forholdsvis mange landmænd, kørte jeg hjem med en tanke om, at Ella Maria måtte være blevet klogere. I pagt med aftenens emne og intention måtte jeg vende spørgsmålet mod mig selv. Var jeg blevet klogere? og ja, det tror jeg faktisk. Måske mere præcist i forhold til en erkendelse af, at fremtidens fødevarer ikke nødvendigvis bliver økologiske, men at fødevarekvalitet i fremtiden defineres af meget andet end det, som vi landmænd ynder at kalde faktabaseret.

Kongres for svineproducenter 2017

Svinekongressen blev afholdt i denne uge. Brancherelaterede, politiske emner blev diskuteret, og faglige emner i stort tal blev vanen tro vendt i et svinefagligt forum af stort format.

Prognose for prisudviklingen på svinekød blev offentliggjort, og som det plejer at være, er det en løs vurdering af de fremtidige udsigter. Jais Valeur, CEO, Danish Crown efterlader en med det indtryk, at opgaven at øge bundlinjen hos svineproducenterne med 60 øre/kg, er en opgave der tages alvorligt på. At prisudsigten for det kommende år ser ud til at ven-de den gale vej, og at den gennemsnitlige notering 2018 ser ud til at skride med 1 kr./kg, ja, det er noget der er uden for rækkevidde for selv en direktør for DC.

Af de store beslutninger på Svinekongressen der blev truffet var, at man ikke længere må betegne det sympatiske dyr, vi kender som en gris, med betegnelsen svin. Om det i sig selv skaber mange plus point på imagekontoen omkring dansk svineproduktion, ja, det kan jeg godt være lidt usikker på. Sikkert er det dog, at det er positivt at debat om image er en væsentlig del af de fremtidige produktionsvilkår i dansk svineproduktion. Hvor meget den sproglige tilretning vil brede sig er spændende, og om man i fremtiden ikke skal styre sin indre svinehund men sin indre grisehund.

 

God weekend,
nr, niels rasmussen, underskrift
Niels Rasmussen,
Formand

  • Nyhedsbreve

    Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt.

    Enkelt at tilmelde og afmelde.

    Læs mere her

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve